Gambiya’da İslamcı Devlet Başkanı Kaybettiği Koltuğu Bırakmıyor

 

 

Batı Afrika ülkesi Gambiya’da seçimleri kaybeden Devlet Başkanı Yahya Jammeh görevini devretmek istemediği için ülkede olağanüstü hâl ilân etti. OHAL ilan edilince binlerce Gambiyalı evlerini terk ederek komşu ülke Senegal’e kaçtı.

Gambiya’yı 22 yıldır yöneten Devlet Başkanı Jammeh, Aralık ayındaki seçimleri kazanan Adama Barrow’a görevi devretmeyi reddediyor. 1995 yılında darbeyle iktidarı ele geçiren  Jammeh birkaç yıl öncede “İslam Cumhuriyeti” ilân etmişti.5668a126c46188f6118b45cb

Yeni Seçilen Devlet Başkanı Adama Barrow, yaşanan siyasi kriz sonrasında Senegal’e sığındı. Batı Afrika Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) üyesi ülkelerin liderleri Barrow’a yemin törenine kadar Senegal’de kalma tavsiyesinde bulunmuştu.

Garip ama gerçek; Yeni Başkan Adama Barrow’un oğlu, pazar günü köpek saldırısına uğradı. Sekiz yaşındaki HAbibu Barrow, başkent Banjul yakınlarındaki Manjai’de hastaneye kaldırılmaya çalışılırken hayatını kaybetti. Baba Barrow ülkesine dönemediği için oğlunun cenazesine katılamadı.

Barrow’un yarın Başkanlık görevini devralmak için Gambiya’ya dönmesi bekleniyordu.

Ancak  Barrow’un yarın yapılması planlanan yemin törenini yapılmayacak. OHAL ilanının ardından Ulusal Meclis, İslamcı lider Jammeh’in 3 ay daha görevde kalmasına imkan tanıyan kararı kabul etti.Yahya_Jammeh_with_Obamas_2014

Seçimleri kaybettiği halde görevini sürdüren Devlet Başkanı Yahya Jammeh’nin,  ülkede olağanüstü hâl ilân etmesi sonrasında başkent Banjul ve çevresinde yaşayan yerel halk evlerini terk etmeye başladı. Ülkede bir askeri müdahalede ya da çatışma yaşanmasından endişe eden binlerce Gambiyalı komşu ülke Senegal’e kaçıyor.

Yaşananlar nedeniyle İngiltere Dışişleri Bakanlığı Gambiya’da tatil yapan İngilizlere ülkeyi en kısa zamanda terk etmeleri çağrısında bulundu.

Gambia’da olup bitenler; Türkiye’de gündemde olan Başkanlığa geçiş için Anayasa değişikliğinin ne sonuçlar doğuracağına ilişkin örnek olarak siyasi çevrelerde tartışılmaya başlandı.

Endişeleri yadsıyan AKP-MHP yanlısı siyasi çevrelerde ise; bir Afrika ülkesiyle biz aynı olur muyuz” fikri yaygın. Ancak Hayır cephesi endişelerini dile getirirken; Bu insanlar, Devlet Başkanlığı yetkisini elinde tutan insanın Mutlak muktedir olacağını atlıyorlar. Tek karar verici olması itibarıyla doğal olarak birçok hata yapabilir, Mutlak Muktedir ülkenin birçok kaynağını kendi kasasına ve yandaşlarına aktarırsa; Savaş çıkarırsa, anti demokratik uygulamalar yaparsa, katliamlar gerçekleştirme emri verirse; açık, belgeli olan bu suçlar nedeniyle yargılanmayı da önleyebilme yetkisi olan bir kişinin devlet başkanı olması tehlikelidir.” diyorlar.the-gambia-president-Yahya-Jammeh

Kuşkusuz doğru olan şu ki; Suç işlemiş bir kişinin, kendisini yargılama zırhı oluşturan bir makamı terk etmesi yaşamsal bir durumdur. Bu nedenle mutlak muktediri korkutan en büyük şey kendisine mutlak muktedir olma konumu sağlayan statüyü terk etmesidir. Bu sonuca katlanamayan diktatör, makamdan ayrılmamak için her yola başvurur.

Mutlak muktedir olan kişi, sistemli şekilde baskı, zor ve zulüm uygular. Diktatörün anti demokratik pratiği zorunludur ve yapısaldır; Kişinin karakterine bağlı değişiklik göstermez.

Başkan olan kişinin “iyi ahlaklı olması” bozulmayacağı anlamına gelmez, çünkü mutlak muktedir olmak, insani masumiyeti bozar. Bu diyalektik bir durumdur. Mutlak muktedir statüsünün insanı bozması ahlaki ölçütlerle açıklanabilir bir durum değildir. Mutlak muktedirin “iyi” olması; eylemlerini kısıtlamanın güvencesi olamaz.

Kaldı ki; dürüst, iyi, yetenekli ve yeterli insan; Mutlak muktedir olmayı tercih etmemekle vasfına layık tavrı gösterir. Yetenekli ve yeterli ve iyi bir yönetici zaten denetime açık, kendi başına karar almayan ve toplumu ilgilendiren tüm sorunlara ilişkin kararları topluma ya da toplumu gerçek anlamda temsil eden örgütlere danışarak çözme sistemini tercih eder. Yok eğer bir yönetici, Mutlak muktedir olmayı seçiyorsa; onun iyi, dürüst, yeterli olması şaibelidir.

Pin It on Pinterest