Madencinin Kaderi Budur.”, Yok ya!

 R. T. Erdoğan’ın Bartın’da madende ölen madencilerin ardından sarf ettiği sözlerine birçok sanatçı tepki gösterdi.

Sanatçı Genco Erkal, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amasra’daki maden faciası hakkındaki sözlerine tepki göstererek; “Cahilliği, tedbirsizliği, insan hayatını hiçe saymayı, bilime uzak durmayı ‘kader’ diye yutturamazsınız. Cinayettir. Sorumlusunuz.” dedi.

Bartın Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait madende 16.ekim.2022 günü gerçekleşen grizu patlamasında 41 madenci hayatını kaybetti. 

ERDOĞAN: BİZ KADER PLANINA İNANMIŞ İNSANLARIZ

Amasra’da incelemede bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Biz kader planına inanmış insanlarız. Bunu da bilmemiz lazım. Maden kazalarını inşallah tarihe gömmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.

“BUNA KADER Mİ DİYECEĞİZ ŞİMDİ?”

Tele1’de ‘Başka Sohbetler’ programında Nilüfer Bıyıklı’nın konuğu olan Halil Ergün’de Erdoğan’ın sözlerine ilişkin tepkisini;

“Sabah çok kahroldum. ‘Bu yaşadıklarımız olağan mıdır?’ sorusunu sormalıyız. Ve halkında ‘olağan’ değildir diyecek kültüre yaklaştırılmasına emek göstermeliyiz. Dünden beri kahroluyoruz, acı çekiyoruz. 41 kişi ölüyor. Kolay mı? Bir tane gencin fotoğrafını koydular ekranda. Ölenlerden bir çocuk; 6 kişiyi, arkadaşlarını kurtarmış teker teker, 350 metre aşağıya dalmış. En son 7.’yi girmiş kurtarmak için, çıkamamış ölmüş. Daha ağır bir acı olabilir mi? Buna kader mi diyeceğiz şimdi? 

Bizim sorunumuz bu. Değişmek ve değiştirmek diye bir şey vardır. Hayat, değişim ve gelişimle gelişti. Uygarlıklar böyle gelişti. “Olağandır. Bu böyledir. Madenciler ölür. Onun kaderi budur.”, yok ya! Bütün mesele, ‘kaderci toplum’ dediğimiz toplum var ya, inançları kötü kullanan kültürün sonuçlarıdır bunlar. Ve olağan sayma alışkanlığı var. “Allah devletime zeval vermesin”, yok ya! Allah devlete zeval versin devlet yanlış yapıyorsa. Bunu geliştirmenin, bunu anlatmanın yoluna girmek lazım.” sözleriyle açıkladı.

Yalnızca Bartın’da madende gerçekleşen katliamla sınırlı değil; Artık ülkede her yapılan eksiklikten, yanlıştan dolayı gerçekleşen vakanın üzerini örtmenin yolu; vakayı kadere bağlamak oldu.

Katilin suçu yok
Silahın emniyet kilidinin açık olması kader

Kurşunun namluya verilmesi,

Parmağın tetiğe dokunması

Her eylem kader.

Siyasi, iktisadi her toplumsal alanda başarısızlık kader sayılıp, “Allah’a” yükleniyor.

Ama kader yalnızca başarısızlık anında söz konusu iken başarı için aynı şey söylenmiyor. Başarı lidere ait; kötü sonuç “Allah’ın işi”.

Toplumun çoğunluğu aynı kanaate sahip olması; politikacının  yanlışının üzerini örtmek konusunda ustalaşmasını sağladığı açıktır.

 

 

 

Pin It on Pinterest